Volg je dromen, zij wijzen je de weg

Jungiaanse droomanalyse

Naast analytische therapie is het ook mogelijk één of meerdere dromen samen te analyseren.

Jungiaanse Droomanalyse is gebaseerd op het gedachtegoed van Carl Jung (1875-1961). Een droom is een weerspiegeling van onderdrukte verlangens. Veel problemen ontstaan omdat wij bepaalde emoties, gevoelens of gedachten niet meer durven toe te laten. We onderdrukken ze maar hiermee zijn ze niet verdwenen. Ze duiken weer op in dromen.

Het onbewuste spreekt in beeldtaal. Dit maakt de droom tot de taal van het onbewuste.  Het is de meest directe weg om jezelf te leren kennen. De droom gaat over wie jij echt bent. Het is een eerlijk verhaal wat jij jezelf vertelt. De droom vertelt je wat er speelt in je leven, wat er anders kan of dringend moet veranderen. Het laat je je mogelijkheden zien. Dromen bevatten herkenningspunten, aanwijzingen, inspiratie en oplossingen. Op het moment dat voor jou de boodschap van je droom helder wordt en je deze innerlijk begrijpt, heb je verborgen kennis en wijsheid over jezelf teruggevonden. Je maakt hiermee stappen in je persoonlijke proces van bewustwording, groei en ontwikkeling. Regelmatige droomanalyse zorgt ervoor dat je jezelf op een diep niveau leert kennen en dat er een innerlijke verandering plaats vindt.

Het kan hierbij gaan over een droom die indruk op je gemaakt heeft. Ook over terugkerende dromen, een kinderdroom die je je altijd bent blijven herinneren, of nachtmerries.

Werkwijze droomanalyse

Uitgangspunt bij Jungiaanse droomanalyse zijn je eigen associaties en belevingen bij de droombeelden. We onderzoeken voorbij de algemene duidingen van droomsymbolen. Alleen jij kan de specifieke betekenis achterhalen. Je hebt zelf de sleutel in handen. Ik leid je door je droom en help je ontdekken.

Je vertelt zo gedetailleerd mogelijk over je (terugkerende) droom, droomserie, kinderdroom of nachtmerrie. We onderzoeken vervolgens hoe je de beelden uit je droom in je binnenwereld herkent, zodat je deze beelden ook op innerlijk niveau begrijpt. Dit kan door te vertellen, te associëren of door een droom uit te spelen met behulp van een actieve imaginatie.

Droomanalyse is ook een onderdeel van de Analytische Therapie. Het kan zijn dat je dromen aanleiding geven voor nader innerlijk onderzoek. Wanneer je dat bij jezelf opmerkt kan de Droomanalyse ook een inleiding zijn van de therapie.

Ervaring van een cliënt

Het was voor mij een hele stap om hier heen te gaan maar vanaf het begin dat ik naar binnen liep voelde het goed. Ik voelde me op mijn gemak en kon daardoor ook heel eerlijk en open naar mezelf kijken met behulp van Marike. Ik liep tegen bepaalde situaties aan die ik niet meer wist op te lossen. Marike leert me om naar mezelf te kijken en om meer naar mijn gevoel te luisteren dan naar mijn hoofd. Hierdoor kwamen er ook bepaalde gebeurtenissen uit het verleden naar boven die ik nu beter kan plaatsen en verwerken. Dit geeft veel rust. Ze is mij aan het leren mijn gevoel te benoemen en er iets mee te doen. Mijn eigen leven weer in te vullen en te leven.

Tarief

Het aantal afspraken voor de Droomanalyse wordt in onderling overleg bepaald. Het varieert van één tot meerdere gesprekken tot een traject voor onbepaalde tijd.

Een verwijzing is niet nodig.

Een afspraak voor droomanalyse duurt 2 uur en kost € 120,-.

Vergoeding

Meerdere zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten vanuit de aanvullende verzekering. Informeer bij je verzekeraar of je voor vergoeding in aanmerking komt met de AGB-code zorgverlener 90109057 en AGB-code praktijk 90068069.

Innerlijke Natuur is aangesloten bij:

  • VIT Vereniging van Integraal Therapeuten nummer registratienummer 812.22.A
  • SCAG  Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg S.C.A.G.-nummer 17781
  • AGB-register AGB-code zorgverlener 90109057 AGB-code praktijk 90068069
  • RBCZ Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg nummer 210114R
  • KvK Kamer van Koophandel KvK nummer 000046134336
Scroll naar boven